EUR (€) (NL)
  • Deutsch
  • Vlaams
  • Svenska
  • Nederlands
  • English (US)
  • Français
  • Español
  • Italiano
  • Dansk
  • Norsk
  • English (UK)
  • Suomi
  • Português
  • Polski
  • Deutsch (CH)
  • Deutsch (AT)
    • Klantbeoordelingen 8.5 / 10
  • Makkelijk en snel geregeld
17 juli 2024

Tankregeling bij het huren van een auto

Brandstofbeleid huurauto: voor- en nadelen

ls je een auto huurt, hoort daar altijd een zogeheten tankregeling bij. Dit wordt ook wel het brandstofbeleid genoemd en autoverhuurders hanteren verschillende regelingen. Als je op zoek bent naar een huurauto, is het belangrijk om te kijken naar de regels voor de tankvulling als je die gehuurde auto weer inlevert. Sommige regelingen kunnen heel onvoordelig uitvallen. Toch kun je soms voor een minder voordelige optie kiezen, omdat die in jouw situatie wat handiger is. Daarom hebben we de opties en bijbehorende voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

1. Voordeligste optie: vol = vol

Het gunstigste brandstofbeleid kom je – gelukkig – ook het meeste tegen: je krijgt de huurauto mee met een volle tank en als je ‘m terugbrengt moet die tank ook weer vol zijn. Controleer wel of de tank daadwerkelijk helemaal vol is, voordat je wegrijdt. Is dat niet het geval en is de tank maar voor driekwart of de helft gevuld? Laat dat dan aantekenen op het contract en maak ook een foto van de brandstofmeter. Je kunt dan aantonen waarom je de gehuurde auto met een niet volledig gevulde tank terugbrengt. Overigens, bij de vol = vol tankregeling zorgen de meeste verhuurders ervoor dat de tank echt vol is. Dat is voor hen ook het gemakkelijkste en voorkomt gezeur.

Zorg er zelf ook voor dat je bij deze regeling de huurauto met een volle tank kunt inleveren. Je zult de eerste niet zijn die dat niet lukt, door tijdgebrek of een andere reden. De auto wordt dan afgetankt door de verhuurder en die brengt niet alleen de (vaak fors hogere) brandstofprijs in rekening, maar ook ‘servicekosten’. Voorkom dit: ruim voldoende tijd in voor het hele inleverproces. Daar hoort bij dat je van tevoren bekijkt wat de route is naar het dichtstbijzijnde pompstation (binnen 10 kilometer van de inleverlocatie). Bewaar het bonnetje van de laatste keer dat je hebt getankt en maak een foto van de brandstofmeter. Dat laatste vooral als je de huurauto buiten de openingstijden van het verhuurkantoor inlevert of als je een auto hebt gehuurd waarvan je de sleutel via een automaat krijgt en weer inlevert.

Bij vol = vol betaal je alleen voor de brandstof die je daadwerkelijk verbruikt. Omdat dit de meest eerlijke en gunstige tankregeling is, hebben al onze auto’s met het Worry-Free label dit brandstofbeleid.

2. Soms handiger: vol ophalen, leeg inleveren

Bij deze tankregeling krijg je de huurauto mee met een volle tank en levert ‘m leeg weer in. Dat lijkt op het eerste gezicht een goede optie, maar is het niet. Ten eerste betaal je voor de volle tank die je mee krijgt tegen het tarief van de autoverhuurder (meestal ongunstig), vaak verhoogd met ‘servicekosten’. Ten tweede is moeilijk in te schatten wanneer de tank leeg is en zal er bij het inleveren in alle gevallen nog wat benzine of diesel over zijn. Dat is helemaal het geval als je maar voor een korte periode een auto huurt en die eerste tank niet leeg rijdt. Je ‘schenkt’ dan dus een deel van de brandstof aan het verhuurbedrijf.

Daar staat tegenover dat je niet op zoek hoeft naar een pompstation vlak voordat je de huurauto inlevert. Daarom kan deze optie toch handig zijn als je geen tijd wilt verliezen bij het inleveren van de huurauto. Je kunt hier ook voor kiezen als je al weet dat je de gehuurde auto buiten de openingstijden van het kantoor zult inleveren. Achteraf kan er namelijk nooit discussie zijn over de hoeveelheid brandstof in de tank.

In een heel enkel geval is de volle tank bij het ophalen ‘gratis’. Het zal je vast niet verbazen dat de huurprijs van de auto in zulke gevallen meestal hoger is. Oftewel: de ‘gratis’ tank is verwerkt in de prijs voor de huurauto.

3. Niet zo handig: Leeg ophalen, leeg inleveren

Bij deze regeling krijg je een huurauto mee met een ‘lege’ tank. Natuurlijk niet helemaal leeg, anders kun je niet wegrijden. Maar je moet wel meteen op zoek naar een pompstation en als je op een vliegveld een auto hebt gehuurd, betekent dat het tankstation op de luchthaven waar de brandstofprijzen doorgaans hoger liggen. Afhankelijk van hoeveel kilometers je nog gaat rijden, moet je bij de laatste tankbeurt goed opletten hoeveel liters benzine of diesel je tankt. Je hoeft niet meer naar het pompstation vlak voordat je de huurauto inlevert, maar de tank is natuurlijk nooit helemaal leeg.

4. Onhandig: met dezelfde tankinhoud terugbrengen

Bij dit brandstofbeleid kun een flink stuk rijden en de tank pas bijvullen als je een goedkoop pompstation hebt gevonden. Toch is dit geen handige optie. Het is vrijwel onmogelijk om de huurauto in te leveren met precies dezelfde hoeveelheid brandstof als toen je ‘m ophaalde. Bovendien kan er altijd discussie ontstaan over hoe vol de tank precies was. Als de verhuurder vindt dat de tank niet vol genoeg is, zal hij de brandstof ‘aanvullen’, uiteraard tegen een hoog tarief met daarbovenop kosten voor de ‘service’.

5. Hoe werkt ‘brandstofbeleid’ bij elektrische huurauto’s?

Als je een elektrische auto huurt, werken sommige dingen anders dan bij een traditionele auto. Zo heeft een stekkerauto geen tank, maar een batterij en die is vrijwel nooit voor 100% opgeladen. Het wordt zelfs sterk afgeraden om een batterij van een elektrische auto helemaal op te laden. Hier geldt de 80/20 regel: laat het batterijniveau niet onder de 20% komen en niet te ver boven de 80%. Meestal geldt dat je een huurauto weer moet inleveren met het laadniveau op het moment van ophalen. Laat dat niveau vermelden in het contract en maak een foto van het dashboard waarop dat staat aangegeven. Kijk van tevoren waar in de buurt van de inleverlocatie een oplaadpunt is. Houd wel rekening met de langere tijd die je kwijt bent voor dat opladen!

Wat als de verhuurder die ik gekozen heb een ongunstig brandstofbeleid heeft?

Dat is vervelend. Het verhuurbedrijf bepaalt welk brandstofbeleid bij de door jou gekozen auto hoort en wij kunnen daar niks aan veranderen. Bedenk voor jezelf of de auto het ongunstige beleid waard is of vergelijk andere auto's in ons aanbod. Je kunt in ons zoeksysteem het hokje ‘Gunstig brandstofbeleid’ aanvinken, waarmee je alleen huurauto’s ziet met de vol = vol tankregeling.

Wat zijn naast de tankregeling de voordelen van Worry-Free?

Alleen de beste auto's krijgen van ons het Worry-Free label. Dit betekent dat ze onder meer voldoen aan het vol = vol brandstofbeleid, maar ook dat het verhuurbedrijf een hoge beoordeling krijgt, het eigen risico is afgedekt en je een onbeperkt aantal kilometers kunt rijden zonder extra kosten. We hebben een apart artikel met uitgebreide informatie over Worry-Free .

  1. Home
  2. Tankregeling bij het huren van een auto